Seminář dramatické výchovy



Sdílet na sociálních sítích

Jedním z charakteristických rysů dramatické výchovy je učení přímým prožitkem. Proto ráda navštěvuji semináře a kurzy, kde si teorii mohu rovnou vyzkoušet v praxi. Nyní se mi naskytla příležitost vést jeden takový seminář v rámci projektu MAPIII na Praze 16. Cílem bylo inspirovat pedagogy k využívání metod a technik dramatické výchovy ve škole, školce i družině a především podělit se o vlastní zkušenosti.

V příjemném prostředí Kulturně-komunitního centra Koruna, se sešlo 12 učitelek a jeden učitel ze základních, ale i mateřských škol. A jak jsem se již zmínila, zažitá zkušenost je ta nejlepší učitelka, připravila jsem si proto pro účastníky ukázkovou lekci dramatické výchovy. Znamenalo to všechny přimět k tomu, aby se na pár hodin stali dětmi. Přiznám se, že jsem z toho měla zpočátku obavu. Když má však učitelka příležitost na chvilku „vypnout“, nechat organizaci a zodpovědnost na někom jiném a prostě se jen tak nechat vést, věřte, že vžít se do role dítěte pro ni není žádný problém.

Pro tento seminář jsem využila samozřejmě příběh Chrochtíka a Kvikalky, který zde na našem portálu vychází jako seriál. Pro děti je příběh rozdělen do pěti lekcí. Pro dospěláky se mi povedlo vtěsnat tyto lekce do tří hodin čistého času. Bylo to opravdu intenzivní a zúčastnění si lekci tak užívali, že nevyžadovali ani přestávku. Některé aktivity jsem záměrně vynechávala a pouze jsem je zmínila. Měli jsme tak čas na různé variace dalších aktivit, které napomáhají například k rozvoji neverbální komunikace, orientaci v prostoru a především schopnosti spolupráce a posílení důvěry.

Jsem ráda, že jsem měla možnost podělit se o své zkušenosti v tak příjemném prostředí, s neuvěřitelně hravými kolegy 🙂 A co vy? Jaký typ seminářů či kurzů rádi navštěvujete?

Pro připomenutí již zveřejněných lekcí, můžete kliknout na názvy lekcí pod jednotlivými fotografiemi. V našem seriálu o prasátkách nás čekají ještě dvě lekce: Cesta z města a Návrat domů.

Narativní pantomima – ukázka z první lekce:
Seznámení s Chrochtíkem a Kvikalkou
Zastavené živé obrazy – ukázka z třetí lekce:
Cesta z lesa do města
Hra v roli – setkání se sovou, ukázka z druhé lekce:
Cesta začíná
Zástupné předměty

Autor: Bohuslava Zemanová


Reklama