Na Hromnice o hodinu více aneb ozdobte si okna tradičními hromničkami



Sdílet na sociálních sítích

Druhého února si s dětmi opět můžeme trochu připomenout několik zajímavostí ze života našich předků. Tento den, kterému se říká Hromnice, byl dříve mezi lidmi velmi významným svátkem a váže se k němu snad nejvíc pranostik. Přibližně kolem čtyřiceti.
Většina z nás zná asi jen tu nejznámější „Na Hromnice o hodinu více“. Ta nám říká, že díky postupnému prodlužování dnů, které začalo o zimním slunovratu (21. – 22. 12.), se už 2. února můžeme těšit z podstatně většího množství denního světla.

Hospodáři v dávných dobách se samozřejmě také radovali, že se dny prodlužují a těšili se, až po dlouhé zimě konečně přijde jaro. Ve spížích a sklepech jim už totiž docházely zásoby potravin a oni potřebovali co nejdříve osít svá pole.
Často právě na Hromnice hospodáři a hospodyně pečlivě sledovali počasí a snažili se z něj vyčíst, jak se zachová v následujících týdnech a měsících. Zajímalo je, jestli se už brzy oteplí, kdy budou moct zasít a jaká bude v daném roce úroda. Při předpovědích se řídili pranostikami, jako jsou např. tyto:

Svítí-li slunce na Hromnice, bude zimy o šest neděl více.
Na Hromnice jasná noc – bude ještě mrazů moc.
Když o Hromnicích sněží, jaro není daleko.
Je-li o Hromnicích studeno, přijde brzy jaro.
Jestli na Hromnice mrzne a sněží, úrodný rok na to běží.
Jak dlouho skřivan před Hromnicemi vrzá, tak dlouho po nich zmrzá.
O Hromnicích déšť – na jaře sníh; o Hromnicích sníh – na jaře déšť.

(Rada: Zkuste se s dětmi na Hromnice kouknout na oblohu a podle pranostik předpovědět, jaké počasí nás čeká.)

Svátek Hromnice je sice pojmenovaný podle hromů, ale větší strach měli lidé z blesků. V dřívějších dobách totiž měli své domy, stodoly, chlévy a další hospodářská stavení postavené hlavně ze dřeva, a pokud do dřevěné stavby blesk uhodil, mohl vzniknout požár. Ten se mohl mezi dřevěnými stavbami velmi rychle šířit a způsobit škody nejen v místě vzniku, ale často i v širokém okolí. Stávalo se, že takový požár zničil klidně celou vesnici nebo město.
Mimo sledování počasí si tak lidé nechávali na Hromnice vysvětit v kostele svíce, kterým se říkalo Hromničky. Ty pak při bouřkách pro větší pocit bezpeční umísťovali do oken, protože věřili, že je ochrání před hromy a blesky, které bývají s blížícím se jarem čím dál častější.

Abyste se před hromy a blesky ochránili s dětmi i vy, můžete si takovou pěknou svíčku hromničku vyrobit. Krásně vám ozdobí okno, které si k ní také vytvoříte a to rovnou s bouřkou a blesky.

Okno

Pomůcky:

  • bílé a barevné papíry
  • Nůžky
  • Lepidlo
  • Tužka

Postup:

Z barevných papírů vystřihněte bouřkové mraky a blesky a nalepte je na horní polovinu modrého papíru velikosti A3.
Z bílého papíru nastřihejte pruhy přibližně stejné šíře a přilepte je na výkres tak, aby vypadal jako okno.

Hromničky

Pomůcky:

  • bílé a barevné papíry
  • Nůžky
  • Lepidlo
  • Tužka
  • ruličky od papírových utěrek
  • kružítko nebo připravené kruhové šablonky

Postup:

Z barevného papíru dle vaší volby vystřihněte obdélník takové velikosti, aby pokryl ruličku od papírových utěrek papíru s malým přesahem.
Vystřižený obdélník vyzdobte a přilepte na ruličku. Obdélník můžete pokreslit pastelkami či fixami, nebo polepit ústřižky barevných papírů.

Z více odstínů žlutého výkresového papíru vystřihejte různě velká kolečka a nalepte je na sebe tak, jak je vidět na obrázku. Z oranžového papíru ještě vystřihněte a dolepte plamínek.
Na ruličce udělejte na protilehlých stranách cca dvoucentimetrové nástřihy a plamen do nich zasuňte.

Hromničky umístěte k oknu a máte hotovo.

Hana Krhovská
www.takjderok.cz


Reklama