Třpytivé planetky z modelovací hmoty fimo



Sdílet na sociálních sítích

Děti zbožňují modelování, při nějakých slavnostnějších příležitostech ráda sáhnu po fimo hmotě, tedy zapékací modelíně. Výrobek tak dětem zůstane a dá se vymyslet opravdu hodně projektů. Nyní Vám popíšu výrobu třpytivých kuliček, buď na cvrnkání, nebo si k nim můžete vymyslet příběh či je využít při probírání vesmíru.

Motivace:

kolování hotové třpytivé kuličky v komunitním kruhu, ohmatání výrobku a pozorování barev a třpytu, povídání o vesmíru, planetách, každý jsme jiný a přece jsme si podobní, každý má tak trochu “jiný” svět.

Cíle:

• Rozvoj jemné motoriky
• Rozvoj kreativity a fantazie

Výstupy:

• Schopnost uválet kouli
• Procvičení svalů ruky a zápěstí

Pomůcky:

• Fimo modelíny různých barev (ideálně řada SOFT, je měkčí)
• Metalické plátky značky Fimo, k sehnání barva zlatá, bronzová, stříbrná
• Nožík

Postup:

Modelíny si předem nakrájíme na kostičky, dle barev kostičky vyskládáme na tác a dětem vysvětlíme, kolik kostiček si mohou vzít. Doma předem vyzkoušíme, jak velké kuličky budeme vyrábět a kolik kostiček je tedy třeba. Poté dětem vysvětlíme, že každý kousek modelíny je třeba prohníst, tedy tepelně zpracovat a tím modelína krásně změkne. Pak barvy spojí v jednu hroudu a vymodelují kouli (často je třeba předvést jak kouli vyrobit). Na závěr každý obdrží kousek metalického plátku, na který svou kuličku budou děti pokládat a znovu vymodelují v hladkou kouli.

Koule si pro jistotu vyfotíme na papíru se jmény dětí, abychom po zapečení měli jistotu, komu která patří. Pečeme v troubě na pečícím papíru při 130°C cca 30 minut, na dotyk je koule po upečení tvrdá. Já jsem koule musela převážet v autě domů, jejich tvar se trochu pokazil, tak jsem uválela všechny pro jistotu znovu. Vychladlé výrobky jsem dětem zabalila do podepsaných sáčků a druhý den jsme se s nimi veselili při cvrnkání a pozorování na sluníčku.

Reflexe:

V podstatě neznám dítko, které by nešlo do tohoto tvoření s nadšením, a tak je tento projekt opravdu zaručeným úspěchem. Jediné úskalí spočívá v zapomenutí výrobků v troubě, takže si raději nastavte upozornění. Další den lze vytvořené kuličky i namalovat, přenést jejich podobu na papír a máme tak o zábavu opět postaráno. Přeji příjemné tvoření!

Bc. Leona Sobotková


Reklama