Veselí podzimní skřítci z barevných listů



Sdílet na sociálních sítích

Každé roční období má své kouzlo, ale podzimní tvoření z přírodnin je možná nejbarevnějším a nejtvořivějším časem ve školním roce.
Při vycházkách do okolí si s dětmi nasbíráme barevné listy – na skřítky potřebujeme opravdu velkou zásobu, tak si s sebou nezapomeňte vzít tašky, do kterých budete listy ukládat. My máme park hned přes cestu, takže jsme si vzali kyblíky od malířských barev, které nám ve družině slouží k přenášení pomůcek na zahradu nebo kamkoliv jinam. Pochopitelně čistě vymyté a z venkovní strany polepené samolepícími tapetami veselými obrázky.
Z každého stromu si listy ukládejte zvlášť – javorové k javorovým, atd.
Bude se vám pak lépe pracovat. Možná se ve třídě rozhodnete, vytvářet objekt z různých listů, nebo jen z jednoho druhu, to už záleží na vás.
My jsme použili listy z javoru, jiné nám zatím ze stromů nepadají, ale určitě v dalších dnech využijeme i další.
Buďte kreativní, vymýšlejte různá zvířátka, objekty, listovou rodinu, co vás ještě napadne?


Můžeme přidat i další aktivity:

počítáme množství listů, vážíme, měříme, zjišťujeme zajímavosti o stromech, ze kterých jsme listy nasbírali, porovnáváme hlavní znaky, řadíme podle barev, velikostí, vymýšlíme příběhy, posuzujeme povahu podle výrazu tváře, zahrajeme si divadlo se skřítky, zvířátkům vyrobíme domečky z krabic, připravíme výstavku pro rodiče,… ať žije podzim!


Cíle:

rozvoj fantazie a tvořivosti
představivost, zručnost, bezpečnost při práci
zpracování přírodnin z vycházky
procvičování sčítání, porovnávání, měření, vážení,..
prezentace činnosti

Výstupy:

procvičování jemné motoriky a smyslové koordinace
spolupráce
upevňování pravidel bezpečnosti
přírodovědné zajímavosti
dramatizace příběhu
oslava Dne stromů

Pomůcky:

nůžky, špejle nebo větvičky, krabice, zbytky papíru, tužka, lepící láska, listy

Pracovní postup:

Do krabice jsem prorazila špičatými nůžkami přiměřeně velký otvor, do kterého jsme zasunuli špejli, aby držela pěkně rovně. Pak navlékáme listy žilkami dolů a stlačujeme, aby bylo tělo skřítka pevné, stopky necháme trčet z bříška ven, bylo nám líto je odstřihnout. Necháme si nahoře asi 10cm špejle bez listů, nakreslíme si hlavu skřítka, vystřihneme, a pomocí izolepy přilepíme zezadu na zbytek špejle. Hotovo!

Reflexe:

Nezapomeňte na poučení o bezpečnosti při práci s nůžkami.
Zvláštní upozornění: činnost je tak zábavná, že hrozí zahlcení třídy všemi možnými velikostmi listových postav, omezením je jen velikost krabice – aby panáček nepadal, a délka špejle, nebo větvičky. Jestli chcete opravdové obry a máte dostatek velkých listů, přineste si z vycházky rovný štíhlý výhon větve Lísky obecné.

Petra Pilná

Vychovatelka ŠD


Reklama