Online nástroje k efektivní práci a spolupráci



Sdílet na sociálních sítích

V dalším díle seriálu „Efektivní týmové spolupráce“ se zaměříme na možnosti využívání on-line nástrojů k usnadnění nepřímé pedagogické činnosti. Níže naleznete konkrétní tipy pro zefektivnění vaší pedagogické i nepedagogické činnosti a také týmové práce.

On-line nástroje pro nepřímou pedagogickou činnost

BELLhop

V úvodu nemohu opomenout zmínit elektronický systém BELLhop usnadňující bezpečné předávání dětí. Zjednodušení chodu a zvýšení bezpečnosti školní družiny je největším benefitem, ale nelze opomenout ani přehled v kroužcích, samostatných odchodech a možnost otevírání dveří pomocí elektronického zámku.

Google kalendář

Systém Bakalářů či Google kalendář umožňuje plánování akcí, porad a dalších událostí. Jedná se o uživatelsky příjemný nástroj umožňující vzájemné sdílení, nastavení upozornění či nastavení opakující se události.
Vychovatelům tedy může usnadnit plánování výletů, různých programů, které následně mohou sdílet i se zákonnými zástupci.

Microsoft Teams

Tento nástroj nejspíše znáte z období epidemie a on-line výuky. Jedná se o multifunkční nástroj pro textovou i hlasovou komunikaci. Využívat ho nemusíte pouze pro online porady, ale snadno tak můžete vytvořit různé týmy vychovatelů či např. tým se školním poradenským pracovištěm. Využít můžete i kalendář, jenž se synchronizuje s vaším školním e-mailem v Outlooku.

Asana

Cílem tohoto nástroje je zjednodušit pracovní proces, a proto je vhodný k rozdělení práce a usnadní Vám zapamatování úkolů dne. V kartě „Moje úkoly“ naleznete přehled úkolů, tzv. „to-do list“, které můžete libovolně prioritizovat. Dále jsou umožněny zmínky a k jednotlivým úkolům můžete rovnou přiložit i požadované dokumenty.

Skvělá je i funkce vizualizace plánu, jež nalezneme na kartě „Časová osa“, díky čemuž nehrozí zmeškaní žádného termínu odevzdání/ dokončení – deadline.

Pro spolupráci vychovatelů je užitečné zobrazení úkolů dalších účastníků, jež jsou součástí dané nástěnky.

Padlet

Tento on-line nástroj umožňuje tvorbu interaktivních nástěnek pro přidávání různorodého obsahu. Vychovatelé tak mohou Padlet využít pro sdílení nápadů na aktivity pro děti, společně tvořit plány či je využít jako „sběrník“ nápadů na aktivity s dětmi od samotných dětí či zákonných zástupců.

Pinterest

Vizuální vyhledávač, který vám dodá inspiraci ohledně výrobků, aktivit, ale i různých vychytávek jistě znáte. Můžete si také vytvořit školní profil a zaloit si zde alba s různými tématy.

On-line nástroje pro přímou pedagogickou činnost

Kahoot

Tato aplikace vám umožní vytvářet online interaktivní kvízy. Společně můžete vytvořit kvíz o vaší družině či o tématech, které ve družině probíráte.
TIP: Můžete dětem připravit zábavný kvíz s otázkami o Vás a přidat zajímavé možnosti odpovědí. Následně můžete vyzvat děti k vytvoření kvízu o nich.

Hranostaj

Jedná se o skvěle zpracovanou webovou stránku plnou námětů na různé aktivity a hry pro děti. Výborná je možnost použití filtrů, díky kterému se vám zobrazí nejvhodnější aktivity odpovídající vašim požadavkům (např. dle věku a počtu dětí, druhu hry, prostředí, apod.). Součástí jsou také komentáře a různé další varianty aktivit.

Just dance now

Oblíbená taneční hra na populární, ale i starší hity bude děti bavit, ale i rozvíjet, a to nejen z hlediska pohybové stránky. Pokud tato aktivita děti nadchne, můžete se společně vrhnout na nacvičování společné sestavy pro vítání prvňáčků či jinou školní akci.

Nenech to být

Poslední aplikace se sice nezabývá pozitivním tématem, ale o to více je potřebná. Spoustu dětí se ve školní družině cítí bezpečně a dobře, a proto je vhodné informovat je o on-line „schránce důvěry“, jež vytvořila trojice studentů.

TIP: Na šikanu či jiný problém ve škole může upozornit i zákonný zástupce či zaměstnanec. Informujte o této možnosti i své kolegy.

Bc. Kristýna Kapounková


Reklama