Výtvarné aktivity z kartonu



Sdílet na sociálních sítích

Přinášíme vám další inspiraci na výtvarné tvoření. Tentokrát využijeme k naší činnosti především karton. Jak si z něj vyrobit svůj dům, ozdobené ruce nebo zasněné oči se dozvíte v našem dnešním článku.

Cíle:

  • rozvoj a užívání všech smyslů
  • rozvoj tvořivosti

Očekávané výstupy:

  • ovládat koordinaci ruky a oka, zvládat jemnou motoriku (zacházet s předměty denní potřeby, s drobnými pomůckami, s nástroji, náčiním a materiálem, zacházet s grafickým a výtvarným materiálem, např. s tužkami, barvami, nůžkami, papírem, modelovací hmotou, zacházet s jednoduchými hudebními nástroji apod.)
  • záměrně se soustředit na činnost a udržet pozornost

Můj dům

Pomůcky: karton, tužka, nůžky, děrovačka, barevné pentle, příze, bílý papír, pastelky, fixy, lepidlo

Jak vypadá můj dům? A kdo se v něm ukrývá? 

Z kartonu si vystřihneme tvar našeho domu (panelák nebo dům se špičatou střechou) a prodírkujeme ho děrovačkou po celém obvodu. Zvolíme si barevnou pentli, silnější provázek nebo přízi a provlékneme dírky. Na konci uděláme uzlík. Na bílý papír si fixou nebo pastelkou nakreslíme členy rodiny, věci které jsou pro nás důležité nebo domácí mazlíčky. Pak jednotlivé obrázky vystřihneme a nalepíme do našeho domova.

Koho je to ruka?

Pomůcky: karton, nůžky, tužka, barevné provázky, lepidlo Herkules

Začneme tím, že si děti obkreslí tužkou na karton svoje ruce, které si vystřihnou. Pak už budeme potřebovat barevné provázky, lepidlo Herkules a fantazii. Vlnky, pruhy, kruhy, srdíčka, cokoliv děti napadne nalepí na svoje kartonové ruce. Zručnější děti mohou zkusit z provázků vytvořit svoje jméno.

Co jsem zažil o prázdninách nebo o čem sním?

Pomůcky: karton, nůžky, tužka, černý, hnědý, bílý papír, tuš, anilinové barvy, voda, štětce, lepidlo

Určitě jste si s dětmi vyprávěli zážitky z prázdnin. Nebo můžete probrat, kdo o čem sní a využít k tomu tuto výtvarnou aktivitu.

Z kartonu si vystřihneme tvar oka. Z jedné strany nalepíme černé nebo hnědé proužky papíru jako řasy. Z bílého papíru si vystřihneme tak velký kruh, aby se nám vešel do oka. Potom na něj tuší nakreslíme obrys jakékoliv činnosti nebo zážitku z prázdnin, který po zaschnutí vymalujeme anilinovými barvami.

Na konec všech aktivit můžete zařadit prezentaci výtvorů, diskuzi a následné společné vystavení po třídě.

Justýna Zmeková


Reklama