Nejčastější dotazy z provozu školní družiny – 10 – Patří mobilní telefon do družiny?



Sdílet na sociálních sítích

Paní učitelky po mně chtějí, abych zakázala dětem v družině používat mobily. Můžete mi tedy, prosím, poradit, jak to máte u vás?

Alena V.

Odpovídá: Filip Sedláček, DiS.
(vedoucí vychovatel, šéfredaktor portálu)

Dle revidovaného RVP je mobilní telefon nově vnímán jako učební pomůcka, jeho úplný zákaz ve škole je tedy de facto v rozporu se současným směřováním českého školství. Přesto to tak stále mnohé školy mají. Zejména starší paní učitelky se vůči telefonům tvrdě vymezují a snaží se jejich používání za každou cenu zabránit.

Na dotaz se dá podívat z více různých úhlů, rozdělím jej tedy do tří oblastí.

Smí žák ve školní družině používat mobil?

Odpověď na tento dotaz naleznete ve vlastním školním řádu a vnitřním řádu školní družiny. Je-li zde používání telefonů zcela zakázáno, je to v souladu se zákonem, avšak možná je načase s ohledem na společenský vývoj tyto dokumenty revidovat.

Školní řád nebo vnitřní řád může omezit nebo zakázat používání mobilních telefonů nebo jiných elektronických zařízení dětmi, žáky nebo studenty, s výjimkou jejich používání v nezbytném rozsahu ze zdravotních důvodů.

§ 30 Zákona č. 284/2020 Sb.

Lze mobil používat ve školní družině smysluplně?

Určitě ano, možností využití je bezpočet. Telefon není jenom o bezduchých hrách a Tik Toku (ty v ŠD opravdu nemají co dělat). Je to nástroj pro rozvoj zájmů, vzdělávání, organizaci času. Inspiraci pro vhodné a bezpečné využití telefonu v družině naleznete na našem portále např. v těchto článcích:

Má učitel právo delegovat vychovatele a zasahovat do jeho práce?

V žádném případě. Učitel 1. stupně a vychovatel ŠD jsou rovnocennými partnery, kteří by měli spolupracovat ve společném zájmu, kterým je výchova a vzdělávání žáků. Domluvit se na kompromisu pro zajištění nastavení stabilních mantinelů dětem je žádoucí, požadovat po druhém, aby se přizpůsobil a podřídil druhému je nepřijatelné.

Máte také dotaz?
Napište na redakce@nasedruzina.cz


Reklama