Nejčastější dotazy z provozu školní družiny – 35 – Snížení úplaty při přerušení provozu



Sdílet na sociálních sítích

Moc Vás prosím o zodpovězení následujícího dotazu, protože
jsem zjistila, že více škol v kraji postupuje rozdílně.
V únoru jsou 2.2. pololetní prázdniny a od 19.2. týdenní jarní.
Poplatek za ŠD činí 1500,- za pololetí, vzhledem k volnu v únoru
6 dnů, jsem rodičům napsala, že budeme vybírat poměrnou
částku, a to 1425,-. Kolegyně z jiné školy mně říkala, že to
musí být 6 dnů, ale navazujících. Další kolegyně v kraji
nějakou poměrnou částku neřeší vůbec. Tak nevím, ve školském
zákonu je 6 dnů, ale nevím, jestli musí být tedy navazující dny?

Irena D.

Odpovídá: Filip Sedláček, DiS.
(vedoucí vychovatel, šéfredaktor portálu)

Dotazů na §11 odst. 5. vyhlášky 74/2022 nám chodí opravdu mnoho. Většina z nich se týká výpočtu krácení úplaty či právě návaznosti dní volna.

Vyhláška jednoduše praví: Pokud je v kalendářním měsíci omezen nebo přerušen provoz družiny po dobu delší než 5 dnů, úplata se účastníkovi poměrně sníží. O návaznosti tedy ani slovo. Každý zákon i vyhlášku je nutno vykládat si doslova, nikoliv si přimýšlet slova, která nezazněla. Přesto mnoho vedoucích pracovníků škol, ředitelů a školních ekonomů frázi „po sobě jdoucích“ v tomto textu vidí. I já si jí do textu domyslel, když jsem znění zákona četl prvně. To však nic nemění na věci, že tato fráze tam není a dny volna tedy navazovat nemusí.

Jak snížení úplaty vypočítat se ve vyhlášce již nedočteme. Portál Naše družina proto připravil pro své čtenáře jednoduchý a přehledný nástroj pro kalkulaci snížení úplaty v souladu s tímto paragrafem.

Vycházíme zde z jasného vzorce. Počtem všedních dní v měsíci (tedy bez víkendů a svátků) vydělíme měsíční výši úplaty. Tím získáme platbu za ŠD za jediný den provozu v konkrétním měsíci. Zadáním počtu dní, kdy byl provoz přerušen tak získáme snadno částku, o kterou je potřeba úplatu v daném měsíci ponížit.

Šlo by to samozřejmě snáze. Výši úplaty vydělit třiceti (průměrný počet dní v měsíci) a vynásobit počtem dnů přerušení provozu. Tento výpočet by však pochopitelně nebyl příliš přesný a jelikož vyhláška způsob výpočtu nestanovuje, považujeme za nejlepší použít vzorec co nejpřesnější, až hnidopišský. Vyhneme se tím situaci, kdy by škola rodiče „okradla“, třeba o pětikorunu a ten by si, bohužel právem, stěžoval.

Kalkulátor najdete přímo na domovské stránce portálu v horním menu, nebo jej můžete navštívit kliknutím na tento odkaz.

Věříme, že pomůže.

Máte také dotaz?
Napište na redakce@nasedruzina.cz


Reklama