Tradiční řemesla ve školní družině – drátkování



Sdílet na sociálních sítích

Tuto polytechnickou činnost můžeme zařadit do projektu o starých řemeslech nebo do jarního tématu Den ptačího zpěvu, nebo i jako výrobu dárku pro maminku.

Nabízí se možnost společně vytvořit drátěnou klec a umístit ptáčky jako výzdobu družinových prostor nebo splétat zbytky drátků do hnízda, kde ptáčci „sedí“ na vejcích.

Cíle:

  • vědomé dodržování bezpečnosti a ohleduplnosti
  • zpracování netradičního materiálu
  • procvičování jemné motoriky a koordinace smyslů
  • trpělivost a pečlivost
  • radost z hotového výrobku, upcyklace

Pomůcky:

  • šablona ptačího těla (lze koupit na internetu)
  • železný drát síla asi 1mm na tělo ptáka a jemný drát na samotné drátování síla asi 0,5mm – lépe v obchodě vyzkoušet, jestli jde dobře tvarovat a lehce ohýbat
  • různé knoflíky z vyřazeného oblečení
  • štípací kleště

Postup:

Na šabloně si připravíme polotovary – tělo ptáčka – ze silnějšího drátu. Tvar musí držet. Tenkým drátem omotáme několikrát ocásek tak, že spojíme oba kruhy k sobě a omotáváním drátku kolem šablony odrátkujeme celého ptáčka. Drátek na drátkování máme asi 30cm dlouhý, jinak se s ním špatně manipuluje. Přísně dbáme na bezpečnost! Pokud nám drátek nestačí, nadstavíme dalším tak, že se kousek vrátíme, zadrátkujeme konec a pokračujeme dál. Výsledkem je odrátkovaná šablona – tím se zpevnilo celé tělo ptáčka.

Vyzdobíme knoflíky – navážeme drátek na tělo nebo pokračujeme zbytkem z omotávání těla, navlečeme knoflík na jednu dírku, umístíme do těla ptáčka, přidržíme na místě a provlečeme drátek druhou dírkou, zajistíme omotáním na odrátkovanou část a pokračujeme zase zpět dalším knoflíkem. Vyzdobíme různými směry, drátek nadstavíme stejným způsobem – omotáme na odrátkovanou část.

Jakkoliv to zní složitě, je to velmi jednoduchá činnost, kterou zvládli i nejmladší školáci.

Ze zbytku drátku vytvoříme ucho na pověšení.

Závěr:

Polotovary ptáčka připravte dětem dopředu.

Nespěchejte a pracujte pečlivě a trpělivě. Hrubá síla je zde spíše na škodu, pracujeme s citem. Dodržujte bezpečnost. Doporučuji nastříhat drátky dopředu, aby si každý mohl brát podle potřeby. Pokud se vám drátky „pokrčí“ a nejsou pěkně rovné, přejeďte několikrát celý drát v ruce s hadříkem – drát se zahřeje, vyrovná a ještě se i vyleští. Práce půjde lépe.

A jako obvykle – nejlepší ze všeho je hrabání v krabici s knoflíky. Dopřejte dětem tuto „zlatou horečku“, ať mají radost ze svého úlovku.

Doporučení: babičky mají doma obvykle hotové knoflíkové poklady, co třeba příště drátkovat srdce se zlatými knoflíky a dát mamince jako dárek ZLATÉ SRDCE…

Petra Pilná
vychovatelka ŠD


Reklama