Stolní společenské hry nejen do družiny


Stolní hry pro ŠD

Sdílet na sociálních sítích

Hra je nedílnou součástí programu ve školní družině. Do her se prolíná charakter dítěte, jeho soutěživost a emoce. Díky hře se žák dostává do světa, ve kterém může vyzkoušet svou odvahu, zdatnost a sebedůvěru.

Já osobně si družinu bez světa her nedokážu představit a tento článek Vám pomůže také správně vybírat stolní společenské hry do družiny, ale i třeba do rodin s dětmi.

Domnívám se, že úplně každý si nejednou lámal hlavu s tím, jaké hry by se hodily do družiny. Existuje jich na českém trhu spousta. Je stále více firem, které hry produkují a to nejenom jako herní prostředek na pobavení a zabavení dětí, ale i jako vzdělávací prostředek.

Dělení her

Společenské hry se nejběžněji dělí na dva typy (podle toho v jakém vztahu jsou mezi sebou zúčastnění hráči) – kompetitivní a kooperativní. Rozdíl spočívá v tom, že v kompetitivním typu hráči mezi sebou soupeří a vítěz může být jen jeden. Kooperativní typ hry je založen na spolupráci mezi hráči, kteří hrají spolu proti hře. Hra může být i v rozhraní „all – vs- 1“, tedy jeden proti všem. Tento typ hry vyžaduje výběr jednoho hráče, který představuje zlo a ostatní spoluhráči se ho snaží během hry zneškodnit.

Hry můžeme dále určit podle jejich cíle – vědomostní, strategické, logické, abstraktní, party hry, rodinné, dětské, postřehové, sběratelské, hry na hrdiny nebo hry pro dva hráče.

Dále hry můžeme dělit i podle herní mechaniky – kostkové, karetní, draftování karet, stavení balíčků karet, budovaní, skládání kostiček, umisťování pracovníků nebo ovládání území.

Na závěr dělení je důležité zmínit i věkovou kategorii. Většinou je hra limitována věkem dítěte a to je vždy uvedeno na krabici, nebo v pravidlech.

Jaké hry tedy do družiny?

Z vlastních zkušenosti vím, že je lepší pořizovat hry s co nejmenším množstvím komponentů. Lepší jsou také ty, které nemají zcela unikátní a obtížně nahraditelné komponenty (figurky, dílky). Pokud si už ale komplexnější hru pořídíte, je nejlepší si komponenty uschovávat v uzavíratelných sáčcích. Hry ve družině mějte na konkrétním místě, které se nemění a co nejblíže u sebe. Nedovolte, aby si jich žáci půjčovali více naráz a komponenty míchali a vždy dohlédněte, že byla hra uložena na své místo zpět kompletní. I přes tato opatření nelze však tyto cenné hry před dětmi vždy spolehlivě ochránit a po čase bude potřeba hry obměňovat.

Stejně, jako je jedinečný každý žák, i stolní hry, které máme v oddělení, by měly být různorodé, abychom s jejich pomocí u dětí rozvíjeli vícero různých zájmů a způsobů myšlení. Dobré je vlastnit hry postřehové, karetní, vědomostní, jednu strategicky budovatelskou, party hru na pobavení. Většina her bude kompetitivních, ale není na škodu pořídit i alespoň jednu kooperativní.

Na konci článku přikládám seznam her, které jsem pořizovala do družiny na začátku školního roku 2021 / 2022 do první třídy. Dále jsou i tipy na další společenské hry dělené podle věku dítěte.

Každá hra děti baví, pokud jim na začátku věnujeme dostatek prostoru a času na vysvětlení a pochopení pravidel.

Konkrétní hry vhodné do družiny

Hry do družiny by se měly pořizovat podle toho, jakou věkovou kategorii žáků v oddělení máte. Logicky můžete pořídit i pro starší žáky některé hry určené pro mladší, ale naopak už raději ne. Například hra Karak je oblíbená i u dospělých.

1. třída2. třída3. – 4. třída5. třída
Výbušná koťátkaDesítka juniorKrycí jména obrázkyTik tak bum!
CinkBang!Osadníci z KatanuTipni si!
Speed cupsMonopoly Junior AZ kvíz juniorVědomostní pexeso
Věž JengaDostihy JuniorDětská hra RiskTimes up
Soubor 150 her DinoAktivity JuniorZáchranářiKrycí jména
Z pohádky do pohádkyŽáčku, ukaž, co víšPárty alias
Duch!V kostce, SvětScrabble
LabyrinthTimelinePandemic
Černý PetrKrycí jména DisneyDominion
KvartetoZombie TeenzSplendor
Hádej kdoCarcassonne7 divů světa
Tik tak Bum JuniorVládci Tokia

Logik6 bere

DominoSpící královny

ŠachyJízdenky, prosím!

Times up juniorDixit

TwisterAktivity

Příšerky ze skříněEvropa

Plný kurník


Uno


Dobble


Karak


Jungle speed


Více k tématu deskových společenských her a bližší informace ke konkrétním hrám naleznete na těchto webech:

https://www.fyft.cz/hry-clanky/typy-deskovych-her/

http://www.deskovehry.info/o_hrach.php

https://www.zatrolene-hry.cz/

Bc. Karolína Pospíšilová
vychovatelka ŠD


Reklama